Over ons

Het begon allemaal als een vriendenkring.
Het was zo een overweldigend succes dat de vriendenkring al snel is omgevormd naar een officiële vereniging.
De initiatiefnemers en stichters hielden in 1952 de club boven de doopvont en gaven het de naam Zwemvereniging Wetthra, afgekort ZVW.

In 2002 bestond ZVW 50 jaar. Ter ere van dit 50 jarig bestaan mochten twee bestuursleden van ZVW op 21 juli, Prins Filip en Prinses Mathilde in hoogsteigen persoon ontmoeten. Sinds de 50ste verjaardag, draagt onze club de naam Koninklijke Zwemvereniging Wetthra. Op 11 augustus van dat jaar is die 50ste verjaardag gevierd. Vertegenwoordigers van de schrijvende pers, andere zwemclubs uit Oost-Vlaanderen, de Vlaamse-Zwemliga, de Koninklijke zwembond, de huidige leden en een aantal ex-leden van ZVW werden uitgenodigd. Op die speciale gelegenheid mocht de champagne niet ontbreken. Er werd in een sfeervolle omgeving geklonken, gedronken en gegeten.

In het verleden kon ZVW over een mooie zwemaccommodatie beschikken. Wij mochten gebruik maken van het Olympisch zwembad van 50 meter van de gemeente Wetteren. Op dat moment was het voor een zwemvereniging een droom om over dergelijke accommodatie te kunnen beschikken. Helaas drong een renovatie zich op. Bij deze renovatie heeft men, in ons nadeel, enkele spijtige beslissingen genomen en het mooie Olympische zwembad, waarvan zoveel andere clubs droomden, omgebouwd tot enkele kleinere recreatiebadjes. Er is echter geen weg terug en zijn nu verplicht te roeien met de riemen die we hebben.

De leiding van KZVW is samengesteld uit een mix van administratieve, sportieve, oudere ervaren en jongere gemotiveerde krachten. Iedereen goed in zijn eigen ding.
Deze vereende krachten van KZVW tracht de jeugd te begeleiden en te motiveren om deze mooie en gezonde sport op een goede manier te beoefenen. De allerkleinste leren wennen aan het water. De iets grotere leren hun eerste slagje aan. Nadien kunnen zij in de zwemclub van KZVW meerdere slagen aanleren. KZVW tracht de meest gemotiveerde jongeren te selecteren en geeft ze de kans om zich te bewijzen als competitiezwemmer. De competitiezwemmers van KZVW worden wekelijks door onze trainers begeleid en de laatste nieuwigheden van de zwemsport aangeleerd. De inzet van het trainersteam en de begeleiders van KZVW wordt regelmatig beloond. De competitiezwemmers behalen regelmatig goede resultaten. In alle limietcategorieën (A,B,C) hebben we zwemmers.

Onze activiteiten 

  • KZVW geeft zwemles aan jonge kinderen.
  • De jongeren die willen kunnen nadien meerdere zwemstijlen aanleren in de zwemclub van KZVW.
  • Zwemmers van de KZVW zwemclub krijgen de kans om deel te nemen aan zwemwedstrijden voor niet-geregistreerde zwemmers. Zwemmers met meer ambitie kunnen via KZVW een vergunning aanvragen. Nadien kunnen zij als lid van KZVW deelnemen aan officiële wedstrijden.
  • Af en toe organiseert KZVW een interclubwedstrijd. Op die manier kunnen de niet-competitiezwemmers van KZVW, ook wat wedstrijdervaring opdoen. Hiervoor worden ook enkele andere zwemclubs uitgenodigd om met hun niet-competitiezwemmers deel te nemen.
  • Om al deze activiteiten te financieren moet KZVW ook andere activiteiten organiseren, zoals:
  • Het KZVW eetfestijn. Ieder jaar hebben wij een eetfestijn. Voor een schappelijk prijsje kan iedereen zich komen rond eten. Wij presenteren u dan een echte Vlaamse schotel.